Interview DGA Slag met Twentsche Courant Tubantia

Preston Palace doet de deur t/m 10 november 2020 op slot: ‘Moeilijk besluit, maar ik neem mijn verantwoordelijkheid’

ALMELO - Voor de tweede keer in zeven maanden tijd heeft directeur Carlo Slag besloten Preston Palace te sluiten. Volgens de coronamaatregelen had het allinclusive hotel in Almelo voor louter de hotelfunctie open kunnen blijven, maar Slag ziet daar vanaf. „Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook ik als ondernemer. Hoe moeilijk dat financieel gezien ook is.”

Gezond verstand gebruiken 
Verplicht reserveren, een gezondheidscheck bij binnenkomst, niet langer dineren in buffetvorm en het handhaven van de 1,5 meterregel. Preston Palace heeft er volgens Carlo Slag alles aan gedaan om het coronavirus buiten de deur te houden. Dat is tot nog toe ook gelukt, maar toch gaat Slag met zijn volledige bedrijf mee in de nieuwe ‘gedeeltelijke’ lockdown die het kabinet heeft afgekondigd. Hij zou in principe nog hotelgasten mogen ontvangen en hen ook kunnen voorzien van maaltijden. „Maar wij willen in deze situatie geen honderden mensen uit heel Nederland samen laten komen. Dat moet je niet willen.”

Beperkt aantal
De afgelopen maanden ontving Preston Palace een beperkt aantal gasten. „Geen dag- en zwembadpubliek, geen besloten partijen, vergaderingen of congressen.” Door deze beperking weet het hotel precies welke mensen er allemaal zijn binnen geweest. „En dat zijn ook veel mensen uit echte risicogebieden. Dat is niet langer verantwoord.”

Dinsdagavond maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend dat de horeca in Nederland, met uitzondering van hotels, in ieder geval voor de duur van een maand op slot gaat. Voor Slag kwam die mededeling niet als een verrassing. ,,Ik heb veel over het virus gelezen en wist dat dit eraan zat te komen. In de zomer hebben we al tegen elkaar gezegd dat dit zou gebeuren. Natuurlijk valt het je zwaar als het moment daar is, maar het is niet anders. Zolang er geen vaccin of medicijn is, blijven we grote risico’s lopen.”

Het aantal coronabesmettingen loopt ook in deze regio snel op, maar het is Preston Palace gelukt om het virus buiten de deur te houden, zegt Slag. Volgens de eigenaar is in elk geval geen enkel personeelslid besmet geraakt. „De GGD heeft ons in juli één keer gebeld voor bron- en contactonderzoek. Een bezoeker is na zijn verblijf bij ons positief getest op het virus, maar voor zover wij weten heeft hij hier niemand anders besmet.”

Handhaving
Dat er bij Preston Palace geen uitbraak is geweest, is volgens Slag voornamelijk te danken aan de vele maatregelen die genomen zijn én aan het gedrag van de bezoekers. Slag stelt vast dat het gros zich aan de coronaregels hield. Niettemin maakt hij gewag van een klein groepje dat het voor anderen probeerde te verzieken. „We hebben veel beveiligers ingezet. Meerdere bezoekers hebben we een laatste waarschuwing moeten geven. Gezegd dat ze zich aan de regels moesten houden of anders konden vertrekken.”

Coronasceptici hebben de eigenaar van Preston Palace een hoop irritatie bezorgd. „Je hebt hier met een doorsnede van de maatschappij te maken. Gelukkig zien heel veel mensen wel de ernst van de situatie in, maar een klein deel neemt het niet zo nauw met de regels en vindt de gezondheid van anderen niet belangrijk. Die moesten we aan het verstand peuteren dat het wel degelijk een serieuze zaak is. Vooral om de veiligheid van het personeel en de gasten te waarborgen.”

Op de Facebookpagina van Preston Palace staat dan ook niet voor niets een oproep gericht aan de bezoekers. ‘Gebruik je gezonde verstand en volg alsjeblieft de gezondheidsadviezen op. Zo kunnen wij samen zorgen dat wij straks weer onbezorgd kunnen genieten van het goede leven.’

Financiële situatie
Het is de tweede keer dit jaar dat Preston Palace de deuren sluit, maar van financiële problemen is volgens Slag geen sprake. „We hebben goed op de centjes gepast en kunnen het sowieso wel een maand uitzingen.” Zijn personeel hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken. „Het DNA van dit bedrijf zit ook in mijn personeel. Ooit ga ik weer open. En of dat in december of januari is maakt niet uit. Ik heb mijn personeel dan weer nodig.”

Bron: TC Tubantia (tekst: Michel van Ballegooij)