Interview met onze zelfstandig werkend koks

Rob en Tijl geven kijkje in de keuken!
 

Samen delen ze de passie voor koken, worden ze blij van tevreden gasten en zijn ze bekend als 'Boerman & Boerman'. Wij hebben het over Rob en Tijl, beiden Zelfstandig Werkend Kok in Preston Palace. Hoe ziet een werkdag eruit, wat zijn de toekomstplannen en wat eten ze zelf het liefst? Op deze en meer vragen geven ze antwoord. Lees mee! 

Opleiding en ervaring 
Rob deed 2 jaar verzorging, een jaar consumptieve techniek (koken, serveren, bakkerij) en daarna de 4-jarige koksopleiding. Na bij diverse bedrijven te hebben gewerkt, bleef hij vanaf 2004 bij Preston Palace aan boord. Hij startte bij het à la carte restaurant Silverado Bistro. "Maar al snel werkte ik op alle afdelingen, ben ik een paar jaar inval Chef geweest en een periode Sous Chef. Maar dat kantoorwerk is niets voor mij. Ik moet met m'n handen werken en vind het leuk om mensen op de werkvloer te begeleiden."

Alle kanten van het vak 
Tijl kwam in 2017 in Preston Palace, toen de verbouwing van hotelrestaurant Ribbleton net was afgerond. Wat betreft zijn koksopleiding bekent hij dat hij de laatste 2 jaar niet heeft afgerond. Vroeger, 30 jaar geleden was de opleiding anders ingericht. Hij koos ervoor zichzelf sneller en beter te scholen door ervaring op te doen in Australië. "Hier heb ik in mijn later carrière ook profijt van gehad. Ik raad koks in opleiding ook aan om in zoveel mogelijk verschillende keukens te werken. Zo bouw je snel veel ervaring op en zie je alle kanten van het vak."

Afwisselend 
Verschillende keukens en afwisselende taken zijn er zeker voor de koks in Preston Palace. "De basis van een werkdag is gelijk, maar omdat je op diverse locaties werkt is het afwisselend." Verse producten worden dagelijks geleverd en gecontroleerd. Vervolgens wordt het op de juiste locatie gebracht en door de koks omgetoverd tot heerlijke maaltijden voor de gasten van het all-inclusive resort. Na het koken volgt de schoonmaak en de bestellingen. Als Zelfstandig Werkend Kok ben je overal inzetbaar, help je waar nodig, geef je sturing aan de mensen met wie je op de afdeling staat en ondersteun je de Sous-Chefs bij hun taken.  

Alle aspecten
Of ze nu voor in Bistro de Heerlijkheid voor 65 gasten à la carte koken, in Midtown Food & Bar voor 250 gasten of een ontbijt-, lunch-, of dinerbuffet hotelrestaurant Ribbleton voor 800 gasten mogen verzorgen -waarbij er ook apart rekening wordt gehouden met dieetwensen - ; de heren doen het vol overgave en met plezier. "Juist deze afwisseling maakt het werk zo mooi."

Leerschool 
"Bij Preston Palace pas ik toe wat ik in de loop van de jaren heb geleerd in mijn vak. Omdat dit zo'n groot en divers horecabedrijf is, moet je bijna alle aspecten van het vak beheersen. Daarin zit 'm voor mij nog steeds een deel van de uitdaging.", aldus Tijl. Rob leerde van zijn loopbaan in Preston Palace snel schakelen op de werkvloer en denken in oplossingen. Beide heren keren na een werkdag gelukkig huiswaarts wanneer de gasten tevreden zijn en fijn te hebben gewerkt met de collega's.

Multi taskers 
Dat de heren over meer talenten beschikken, bleek uit hun inzet tijdens de lockdown. Samen met andere collega's hielpen zij met beveiligingstaken en bij de afdeling Techniek & Onderhoud o.a. met de realisatie van het compleet nieuwe restaurant MidtownFood & Bar. Door deze technische werkzaamheden kreeg het duo de bijnaam 'Boerman en Boerman'. Afgeleid van de bekende serie Buurman & Buurman en omdat ze thuis boerderijdieren houden. Gelukkig verliepen de klussen bij Rob en Tijl wel volgens plan. Ajeto! 

Keukentechnieken 
In de meer dan dertig jaar die Tijl in de keuken staat, ziet hij de grote veranderingen in de apparatuur die het werk voor de koks een stuk efficiënter maken. "Denk aan de oude heteluchtovens van vroeger en de combi-steamers van nu die per zone in te stellen zijn. Of de nieuwe hogedruk braadslee, waardoor we nu in staat zijn om alle (stoof)maaltijden zelf te bereiden in een fractie van de tijd die het vroeger kostte." 

Lievelingseten 
Wanneer je de hele dag omringt bent door voedsel, wat eet je dan het allerliefst? Rob doet graag een 'rondje koelkast'; oftewel van de restjes iets lekkers maken. Het favoriete eten van Tijl is zoals het hoort bij een kok: alles, mits met liefde en zorg bereid. 

Toekomst 
Rob klust in zijn vrije tijd rondom huis, is druk met z'n hobby auto's (oldtimers!) en koeien. In de toekomst ziet hij zichzelf nog steeds bij Preston Palace, wellicht in combinatie met zijn eigen boerencamping. Tijl hoopt ook nog lang bij Preston Palace te werken.  "Met een beetje mazzel is dit het laatste bedrijf waar ik werkzaam zal zijn als kok." En daarna? Waarschijnlijk gaat hij weer terug naar Amsterdam waar hij 10 jaar geleden met zijn vrouw vandaan kwam en wil dan nog meer van de wereld zien. Wij hopen dat de heren nog lang hun smaakvolle bijdrage blijven leveren aan de Preston Palace gastbeleving!