IMG_2579

Hein houdt de wacht

DE NACHTRECEPTIE VAN PRESTON PALACE

Wanneer onze werkdag begint, kruipt Hein Kuipers onder de wol. Zijn werk zit erop. De gasten hebben genoten van een welverdiende nachtrust, nu kan hij gerust gaan slapen. Hein Kuipers is nachtreceptionist bij Preston Palace en deze baan is allesbehalve slaapverwekkend. Dat geldt overigens voor zijn gehele loopbaan bij Preston Palace. Hij geeft ons een 'sneak preview' van het boek dat hij er wel over zou kunnen schrijven.

Mensenkennis
In november '91 gaat de 18-jarige Hein, via zijn kameraad Edwin, aan de slag als medewerker horeca bij Preston Palace. Hein volgt op dat moment ook een ROC-koksopleiding, maar tappen doet hij veel liever dan koken. Hij neemt een beslissing die later cruciaal blijkt: hij stopt met zijn opleiding en wordt full-time medewerker horeca. Al snel blijkt dat hij veel in zijn mars heeft; Hein is entertainer, barkeeper en gastheer ineen. Hij promoveert dan ook spoedig van de rustige Bowlingbar naar de drukbezochte Scheepsbar. 'Het Schip' is zijn plek, hier wordt zijn talent ten volste benut. Hij maakt van elke avond een feest. Voordat de gasten op de barkruk plaatsnemen, heeft hij hun favoriete drankje al ingeschonken. Naast vakkennis doet hij in deze periode ook veel mensenkennis op. Deze ervaring zal hem later goed van pas komen.

Mooie tijd
'Op mijn tijd in de horeca kijk ik goed terug. Achter de bar hoor je van alles en bouw je een band op met je gasten'. Hein is altijd in voor een grapje. 'Tijdens de feestdagen nam ik, verkleed als de Kerstman of als Vadertje Tijd, de gasten in de maling. Ze herkenden mij niet, maar ik hun wel. Je had die verbaasde gezichten moeten zien!' Niet alleen met de gasten - anno 2019 vragen de Scheepsbar-bezoekers nog steeds naar hem - ook met zijn collega's is het contact goed. 'Na het werk nog even met z'n allen naar Double Juice', Hein glimlacht, zijn bruine ogen twinkelen, maar hij zwijgt verder. Die twinkeling zegt echter genoeg; wij vermoeden dat het regelmatig héél gezellig was in die Almelose kroeg.

Ontwikkelen
Ondanks de gezelligheid in de horeca, wil Hein zich na negen mooie jaren verder ontwikkelen bij Preston Palace. Hij voegt daad bij het woord en behaalt de diploma Horeca Portier en Beveiliger 2. In 2000 wordt Hein nachtportier. In zijn nieuwe functie maakt hij veel mee. Bijvoorbeeld het begeleiden van vele BN-ers; waarvan Jannes, Frans Bauer en Xander de Buisonjé wel zijn voorkeur hebben, 'Die zijn tenminste normaal gebleven en maken tijd voor een praatje'. Soms moet hij, gerechtvaardigde maar soms impopulaire, maatregelen voor enkele bezoekers nemen. Maar dat maakt hem juist geliefd bij het overgrote deel van de gasten. Samen met zijn collega's zorgt hij ervoor dat de hotel- en uitgaansgasten genieten in een prettige en veilige omgeving waarin de rust wordt gewaarborgd. 'Door de mensenkennis die ik heb opgedaan achter de bar, kan ik aardig inschatten hoe de mensen gaan reageren. Ik kan rustig zijn, maar ook doortastend op de momenten wanneer dat nodig is'.

De Nachtwacht van Preston Palace 
Tegenwoordig bekleed Hein de functie van nachtreceptionist. De nachtreceptie is onderdeel van de afdeling Hotelreceptie. Onder de leiding van Imre Florijn werkt Hein met zijn directe collega's Jeroen, Patrick en Michel. Na een week werken is hij een week vrij. Ze werken in duo's dat elk half jaar wordt gewisseld. 'Dat houdt ons scherp'. Zijn werknacht start tussen 21:00 en 22:00 uur. Eerst een kop koffie, sfeer proeven in het uitgaanscentrum, administratieve taken, brand- en sluitrondes lopen, zorgen dat gasten na 'de laatste ronde' rustig naar hun hotelkamer of huiswaarts gaan. Tijdens de nacht is de nachtreceptie hét aanspreekpunt voor alle gasten, worden er nogmaals brand- en sluitrondes gelopen en houdt Hein met zijn collega de wacht tot 07:00 of 08:00 uur.

Helden
'Elke dag ontvangen wij andere gasten, wij maken de opmerkelijkste dingen mee en dat maakt het werk afwisselend'. Zo zijn er wel eens 'luchtig geklede' slaapwandelaars, maar ook ernstige voorvallen waarbij adequaat handelen van essentieel belang is. Hein herinnert zich specifiek de reanimatie van een hotelgast. 'Gelukkig overleefde hij het en de volgende dag zat zijn gezelschap ons op te wachten en kregen we luid applaus'.

Laatste ronde
Op de vraag hoe Hein het verschil maakt, antwoord hij resoluut: 'Ik maak niet alleen het verschil. Ik ben onderdeel van een goed team. Wij bundelen onze inzichten, kunnen elkaar blindelings vertrouwen en zijn op elkaar ingespeeld. Zo maken wij samen het verschil. Dat maakt het samenwerken prettig'. Zo prettig dat Hein na 28 jaar dienstverband bij Preston Palace nog altijd prima op z'n plek is. Hij hoopt hier tot aan zijn pensioen met plezier te blijven werken. Met een goed gevoel keert hij 's ochtends huiswaarts naar zijn vrouw Nicolet en zoon Bram. Hij loopt een laatste ronde met z'n trouwe viervoeter en pakt daarna z'n welverdiende rust.

Niet te vergelijken
Voor Hein en zijn collega's is het wellicht een normale baan, maar werken bij de nachtreceptie van Preston Palace - een groot all-inclusive hotel van vier etages hoog, met gasten van 0 tot 100 jaar, 318 hotelkamers en suites, subtropisch zwemparadijs, indoor kermis, uitgaanscentrum met zalen, barretjes en restaurants, diverse bijgebouwen, kantoren, technische ruimtes, etc. - is niet te vergelijken met de nachtreceptie van welk ander hotel dan ook. Deze uitdaging is alleen voor mensen weggelegd die gekwalificeerd en alert zijn, hun taak uiterst serieus nemen en gastvrijheid en respect hoog in het vaandel hebben.

Ambitie
Heeft het verhaal van Hein jou geïnspireerd? Preston Palace biedt met 18 afdelingen veel uiteenlopende mogelijkheden voor velen. Ook voor jou! Kijk hier voor de mooie kansen.

IMG_2579